Δωδεκάνησα

Ελληνικά Νησιά στα Δωδεκάνησα

Δωδεκάνησα ονομάζονται παραδοσιακά τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο και καταλαμβάνουν μια μεγάλη περιοχή  νοτιότερα από τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, ανατολικότερα από τις Κυκλάδες και την Κρήτη και δυτικά από τις ακτές της Τουρκίας. Η ονομασία Δωδεκάνησα ή Δωδεκάνησος έχει επικρατήσει περίπου από τις αρχές του 20ου αιώνα παρόλο που αφορά δεκαπέντε νησιά και δεκάδες μικρότερες νησίδες και όχι δώδεκα. Αυτά τα μεγαλύτερα δεκαπέντε νησιά είναι αλφαβητικά τα Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος και η Χάλκη.

Δωδεκάνησα

Το εκπληκτικό με τα Δωδεκάνησα είναι ότι το καθένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα. Η Ρόδος που είναι η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων ήταν και το πρώτο νησί που αναπτύχθηκε τουριστικά ήδη από την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, αλλά και αμέσως μετά την ένωση με την Ελλάδα. Στην αρχαιότητα αυτά τα νησιά ονομάζονταν νότιες Σποράδες, καθώς όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από τις Κυκλάδες που περιτριγύριζαν την Ιερή Δήλο, ονομάζονταν Σποράδες.  

Δωδεκάνησα Ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι των Δωδεκανήσων όπως αναφέρει η παράδοση ήταν οι μυθολογικοί Τελχίνες. Ιστορικά όμως ήταν οι Κάρες, οι Αχαιοί και οι Δωριείς. Τα νησιά αποτέλεσαν μέλη της πρώτης και της δεύτερης Αθηναϊκής συμμαχίας. Την ελληνιστική περίοδο των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα Δωδεκάνησα άκμασαν, ενώ το 395 μ.Χ έγιναν τμήμα Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους που ονομάστηκε αργότερα  Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1310 τα Δωδεκάνησα κατακτήθηκαν από τους Ιωαννίτες Ιππότες που μπόρεσαν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους μέχρι την κατάληψη τους από τους Οθωμανούς το 1522.

Δωδεκάνησα

Από το 1522 το ελληνικό στοιχείο που αποτελούσε την πλειοψηφία του πληθυσμού ζούσε με το όραμα της Ελευθερίας που γιγάντωσε με την επανάσταση του 1821 που όμως δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης. Εκείνη την περίοδο είχαμε την σφαγή και την καταστροφή της Κάσου, που δεν σταμάτησε να ξεσηκώνονται και με την ευκαιρία των Κρητικών επαναστάσεων. Η περιπέτεια για τα Δωδεκάνησα συνεχίστηκε. Το 1912 τα κατέλαβαν οι Ιταλοί. Μια κατοχή που κράτησε μέχρι τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η οριστική απελευθέρωση και η επίσημη ενσωμάτωση με την Ελλάδα έγινε στις 7 Μαρτίου το1948.