Λέρος

Ελληνικό νησί Λέρος

Η Λέρος είναι ένα ελληνικό νησί στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο, τους Λειψούς και την Κάλυμνο. Η Λέρος, πεδινή, καταπράσινη και πολύχρωμη, χάρη στην τσαχπίνικη παραξενιά των κατοίκων της, που βάφουν τα παραθυρόφυλλα τους με λαμπερά και φωτεινά χρώματα, είναι έτοιμη να περιποιηθεί ως περήφανη και αυθεντική Δωδεκανήσια αρχόντισσα τους όλο και περισσότερους κάθε χρόνο επισκέπτες της. Η Λέρος αξίζει στα σίγουρα μια επίσκεψη σας. Αυτές εδώ οι ιστοσελίδες του ellinikanisia.gr αφορούν την Λέρο ώστε να σας αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων είναι ένα μικρό αριστούργημα, ένα ακατέργαστο διαμαντάκι.

Λέρος

Λέρος Ιστορία

Η ιστορία της Λέρου ακολουθεί λίγο πολύ την κοινή πορεία της ιστορίας των Δωδεκανήσων. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην Νεολιθική εποχή. Στην αρχαιότητα η Λέρος βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή της κοντινής Μιλήτου σημαντικού κέντρου της Ιωνίας. Κατά την διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου η Λέρος είναι με την πλευρά των Αθηναίων.

Λέρος

Στους επόμενους αιώνες η Λέρος ακολουθεί την κοινή μοίρα όλης της Ελλάδας εκτός από την περίοδο 1314-1522 που ανήκει στους Ιωαννίτες  Ιππότες της Ρόδου και την περίοδο της Ιταλικής κατοχής του 1912-1943. Με το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η Λέρος,  μετά από μια σύντομη βρετανική κατοχή ενώνεται με την Ελλάδα το 1948.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Λέρου τον 20ο αιώνα, έπαιξε η ίδρυση του ψυχιατρείου το 1957, ενώ την περίοδο της δικτατορίας η Λέρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας. Σήμερα το νησί διεκδικεί με αξιώσεις τον χώρο που του αξίζει στον τουριστικό χάρτη των Δωδεκανήσων.

Λέρος ιστορία