Ελληνικό νησί Ίος
Η Ίος είναι ένα Ελληνικό νησί του Αιγαίου και ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά Κυκλαδονήσια. Η μοναδική ομορφιά της δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στις χρυσαφένιες παραλίες. Η Ίος σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στο λιμάνι της. Πριν αρκετές δεκαετίες η Ίος ήταν φημισμένη ως η Ίμπιθα της ανατολικής μεσογείου. Σήμερα έχει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στον τουριστικό χάρτη και είναι δημοφιλής χάρη στις τουριστικές υποδομές της αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή, μιας και στην Ίο η διασκέδαση δεν σταματάει ποτέ.
Αυτή ακριβώς η έντονη διασκέδαση έχει κάνει την Ίο πόλο έλξης για νέους σε ηλικία αλλά και σε διάθεση από όλο πραγματικά τον κόσμο που γίνονται καθημερινά μια παρέα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και στα πολυάριθμα διάσημα μπαράκια της Ίου. Για όλες τις μοναδικές ομορφιές της Ίου αλλά και την μοναδική της ατμόσφαιρα θα προσπαθήσουμε με έγκυρα άρθρα και πρωτότυπες φωτογραφίες να σας πληροφορήσουμε μέσα από τις ιστοσελίδες του ellinikanisia.gr
Ίος Ιστορία
Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες και αν μη τι άλλο η Ίος διαθέτει πολλά βράχια. Στην σύγχρονη εποχή οι νησιώτες των Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Ίου ονομάζουν το νησί Νιό, όνομα που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή. Η Ίος από την προϊστορική εποχή και χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι της έπαιζε σπουδαίο ρόλο στους θαλάσσιους δρόμους προς την Κρήτη. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός στον λόφο του Σκάρκου, αλλά και οι πάρα πολλές προϊστορικές τοποθεσίες πάνω στο νησί, μας λένε πολλά για αυτή την περίοδο.
Η Ίος στην συνέχεια βρέθηκε κάτω από την επιρροή του Μινωικού και στην συνέχεια του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Ένας σημαντικός θαλασσινός λαός της Μεσογείου οι Φοίνικες φαίνεται ότι φτάνουν στο νησί και διατηρούν την παρουσία τους μέχρι 9ο αιώνα π.χ. Η Ίος είναι Ιωνική από ένα σημείο και μετά, μιας και ανήκει στην Ιωνική Αμφικτιονία, ενώ από το 534 π.χ αρχίζει να πληρώνει φόρο στην Αθήνα. Σπουδαία παρουσία και ισχυρή πόλη διέθετε η Ίος την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η παρακμή της ξεκινάει με την ρωμαϊκή κατοχή που ορίζεται και ως τόπος εξορίας κάτι που συνεχίζεται και στα βυζαντινά χρόνια. Μια μικρή ανάκαμψη έρχεται για την Ίο την εποχή του Δουκάτου της Νάξου, αλλά η τουρκοκρατία την διακόπτει.
Η Ίος παρόλο που δεν διέθετε ισχυρή ναυτική δύναμη ήταν από τα πρώτα νησιά που ύψωσαν την επαναστατική σημαία το 1821. Η Ίος συμμετείχε στη ναυμαχία στο Κουσάντασι στις 9 Ιουλίου του 1821, όπως και στη Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 και στη Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα το 1827. Στο νεοελληνικό κράτος η Ίος παρέμεινε ένα άγονο νησί που οι λιγοστοί κάτοικοι του πάλευαν να επιβιώσουν με την μικρής έκτασης καλλιεργούμενη γη, την κτηνοτροφία και μερικά ορυκτά που διέθετε το υπέδαφος του νησιού. Μάλιστα η Ίος χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς και από το σύγχρονο Ελληνικό κράτος και ως τόπος εξορίας. Σε νέα εποχή αρχίζει να περνάει το νησί από την δεκαετία του 70 καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους της Ευρώπης. Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα στο λιμάνι της και αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Πράγμα που την βάζει με τους καλύτερους οιωνούς στην νέα εποχή.
Που βρίσκεται η Ίος
H Ίος είναι ένα νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στην Νάξο, την Σίκινο και την Σαντορίνη. Η έκταση της Ίου είναι 108 τ.χλμ., το μέγιστο μήκος της είναι 17 χλμ και το πλάτος 7,5 χλμ. Η Ίος έχει 87 χιλιόμετρα ακτογραμμή από τα οποία εκτιμάται ότι γύρω στα 30 χλμ. είναι αμμουδερές παραλίες. Η απόσταση της Ίου από το λιμάνι του Πειραιά είναι 110 ν.μ, από το Ηράκλειο στην Κρήτη είναι 72 ν.μ, ενώ από την Σύρο είναι 55 ν.μ.