Ελληνικό νησί Αίγινα
Η Αίγινα είναι ένα ελληνικό νησί στον Σαρωνικό κόλπο πολύ κοντά στις ακτές της Αττικής. Αίγινα ονομάζεται και η πρωτεύουσα του νησιού που αποτελεί και το κυριότερο λιμάνι. Η Αίγινα διαθέτει πανάρχαια ιστορία και για αυτό το λόγο αρκετά αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, η τουριστική της ανάπτυξη και η πολύ κοντινή απόσταση της Αίγινας από την Αθήνα, την κάνουν ιδανικό προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην Αίγινα θα βρείτε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες, εξαιρετική τοπική και διεθνή κουζίνα, πευκοδάση που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία επιλογών όσο αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση. Σε αυτές εδώ τις ιστοσελίδες του ellinikanisia.gr θα προσπαθήσουμε να σας προσφέρουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται για την Αίγινα γενικότερα, αλλά και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον επισκέπτη της Αίγινας.
Αίγινα Ιστορία
Η μυθολογική παράδοση θέλει την Αίγινα να έχει πάρει το όνομα της από τη νύμφη Αίγινα. Η νύμφη Αίγινα ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης. Την άρπαξε ο Δίας όπως τόσες και τόσες θνητές που του άρεσαν και την έφερε στο νησί που τότε ονόμαζονταν σύμφωνα με διάφορες πηγές (Ηρόδοτος, Πίνδαρος, Στράβωνας), Οινώνη, Οινώνα ή Οινοπία.
Ο Δίας έκανε με την Αίγινα ένα γιο τον Αιακό, που από την εκδικητική μανία της Ήρας βρέθηκε μόνος του στο νησί και για αυτό παρακάλεσε τον πατέρα του να μεταμορφώσει τα μυρμήγκια σε ανθρώπους. Έτσι απόκτησε η Αίγινα τους πρώτους της κατοίκους, τους Μυρμιδόνες.
Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι αυτή η μυθολογική παράδοση αλλά και όλη η ομάδα των μύθων των Αιακίδων που έχει και μεγάλη σχέση με τα ομηρικά έπη είναι απλά μια παράδοση που δημιουργήθηκε για να δικαιολογήσει την καταγωγή τους από την Αίγινα και απηχεί τις μνήμες από την κάθοδο των ελληνικών φύλων προς τα νότια και την κατάκτηση της Αίγινας από τους Μυρμιδόνες που η κοιτίδα τους ήταν η Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία άλλωστε υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια, ποταμός Ασωπός και πόλη με το όνομα Αιγίνιον.
Ο Αιακός, ο πρώτος βασιλιάς της Αίγινας, απόκτησε τρεις γιούς. Τον Πηλέα και τον Τελαμώνα από την Ενδηίδα και τον Φώκο από την Νηριήδα Ψαμάθη που μάταια μεταμορφώθηκε σε φώκια για να αποκρούσει τον έρωτα του. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια όμως επειδή ζήλευαν την αγάπη του πατέρα τους για τον μικρό τους αδερφό, τον σκότωσαν σε έναν αγώνα δισκοβολίας και γι’αυτό το λόγο ο Αιακός τους έδιωξε από την Αίγινα. Ο Τελαμώνας πήγε στην Σαλαμίνα και ο Πηλέας μαζί με τους Μυρμιδόνες στην Φθία στην Θεσσαλία.