Αγκίστρι

Ελληνικό νησί Αγκίστρι

Το Αγκίστρι είναι ένα ελληνικό νησάκι στον Σαρωνικό κόλπο πολύ κοντά στην Αίγινα. Το Αγκίστρι θα έλεγε κανείς ότι είναι το μικρό αδερφάκι της Αίγινας. Πρώτα από όλα από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος. Έπειτα είναι σε τόσο κοντινή απόσταση που η ιστορική τους μοίρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη. Από την άλλη το Αγκίστρι, καταπράσινο με όμορφες παραλίες και αξιόλογες τουριστικές υποδομές, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη του μια αίσθηση απομόνωσης και χαλάρωσης, που η Αίγινα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ως πιο κοσμοπολίτικη, δύσκολα μπορεί να προσφέρει.

Αγκίστρι

Αγκίστρι οικισμοί και παραλίες

Το αγκίστρι είναι ένα μικρό νησί, με πλούσια βλάστηση και χαμηλό υψόμετρο. Το ανάγλυφο του δημιουργεί κάθε είδους κολπίσκους από μεγάλες αμμουδερές παραλίες, παραλίες με βότσαλο ή μικρά βραχώδη φυσικά λιμανάκια. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πεύκα φτάνουν μέχρι την θάλασσα.

Για ανθρώπους που τους αρέσει το περπάτημα, το νησί μπορεί να το περιηγηθεί κανείς και με τα πόδια εύκολα, ειδικά αν ακολουθεί πευκόφυτες διαδρομές και ξεκουράζετε κάνοντας βουτιές στα δροσερά νερά. Η πιο πολυσύχναστη παραλία είναι αυτή της Σκάλας, οργανωμένη, με χρυσή άμμο και αβαθή πεντακάθαρα νερά. Στη Σκάλα είναι το πιθανότερο να σας αφήσει το καραβάκι που θα σας φέρει στο Αγκίστρι.

Αν συνεχίσετε παραλιακά από την Σκάλα προς τα αριστερά θα βρείτε την παραλία Σκληρή. Το όνομα της προδιαθέτει ότι είναι μια παραλία με βράχια. Η επόμενη παραλία στη διαδρομή σας είναι η Χαλικιάδα. Μια παραλία όπως λέει και το όνομα της με χοντρά βότσαλα.

Από την άλλη πλευρά της Σκάλας ακολουθώντας τη διαδρομή προς την πρωτεύουσα του νησιού, θα βρείτε το Μετόχι κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, που είναι ένα γραφικό χωρίο σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού με όμορφη θέα. Παραλιακά σε απόσταση περίπου δύο χιλιόμετρα από τη Σκάλα βρίσκεται το Μεγαλοχώρι που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο Αγκίστρι και το διοικητικό κέντρο.

Στο μεγαλοχώρι θα βρείτε και παραλίες με άμμο και βότσαλο. Συνεχίζοντας κανείς μετά το Μεγαλοχώρι θα βρει δύο όμορφες αμμουδερές παραλίες την μικρή και την μεγάλη Δραγωνέρα. Στη διαδρομή σας μέχρι τη Δραγωνέρα στο δεξί σας χέρι μπορείτε να βρείτε πολλά φυσικά λιμανάκια που μπορείτε να κατέβετε μόνο με τα πόδια. Από εδώ ο δρόμος παύει να είναι παραλιακός, περνάτε το Πολέμι και φτάνετε στα Λιμενάρια και το λιμανάκι της Μάριζας με την αμμουδερή παραλία.

Μετά τα Λιμενάρια ο δρόμος συνεχίζει δυτικά και φτάνει απέναντι από τα νησάκια Δωρούσα και Απόνησο σε μια παραλία με βράχια. Το τοπίο στην περιοχή είναι εκπληκτικό και ανάμεσα στα άλλα διαθέτει και μια μικρή λιμνοθάλασσα. Δεξιότερα από τη λίμνη θα βρείτε τις παραλίες Μάγκιζα και Μπαριάμα.

Αγκίστρι Ιστορία

Το αγκίστρι δεν έχει μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα το όνομα του νησιού ήταν Κεκρυφάλεια. Πολλές μαρτυρίες για το νησί δεν υπάρχουν αν και το αναφέρουν εδώ και εκεί διάφοροι ιστορικοί. Το Αγκίστρι μικρό καθώς ήταν δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτόνομη οικονομία και η φυσική του διαμόρφωση δεν μπορούσε να υποστηρίξει ισχυρή άμυνα στις όποιες επιδρομές.

Ξέρουμε ότι το Αγκίστρι αποτέλεσε τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατά τον 14ο αιώνα το κατοίκησαν Αρβανίτες. Όμως στους αιώνες που ακολούθησαν οι συχνές πειρατικές επιδρομές έκαναν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν.

Για το Αγκίστρι ξεκινάει καινούργια περίοδος μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και το 1835 είναι επίσημα αναγνωρισμένη κοινότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του νησιού είναι η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά το 1960 και η ηλεκτροδότηση του το 1973.

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 αρχίζουν τα πρώτα δειλά βήματα της τουριστικής ανάπτυξης στο Αγκίστρι. Αυτή την εποχή το αγκίστρι είναι ένας απομονωμένος προορισμός, σχετικά κοντά στην Αθήνα, χωρίς πολλές υποδομές, το βασίλειο του ελεύθερου κάμπινγκ. Η τουριστική ανάπτυξη που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια κράτησε τους κατοίκους στο νησί. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 1000 και ο τουρισμός τους έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις υποδομές ώστε το Αγκίστρι να μπει στην νέα χιλιετία με τους καλύτερους οιωνούς.