Ελληνικό νησί Κεφαλονιά
Η Κεφαλονιά είναι ένα Ελληνικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πελάγους ή των Επτανήσων όπως αλλιώς λέγονται τα Ιόνια νησιά και διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές και εξαιρετικά ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον. Στη Κεφαλονιά θα βρείτε πανέμορφες παραλίες, αξιοθέατα με ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς και μοναδικά φυσικά φαινόμενα, όπως τα υπέροχα υπόγεια σπήλαια και τον εθνικό δρυμό του Αίνου.
Κεφαλονιά μυθολογική προσέγγιση
Η μυθολογική παράδοση λέει ότι η πρώτη ανθρώπινη εγκατάσταση στη Κεφαλονιά έγινε από τον Πτερέλαο που είχε πατέρα τον Τάφιο που ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Ιπποθόης. Οι πρώτοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς νησιού ονομάστηκαν Τάφιοι ή Τηλεβόες. Σε μια εκστρατεία όμως για την κατάληψη του νησιού ο Πτερέλαος νικήθηκε από τον Αμφιτρύωνα βασιλιά των Θηβών ο οποίος προσέφερε το νησί ως ανταμοιβή στον Κέφαλο και στον Έλειο που τον βοήθησαν στην εκστρατεία.
Ο Μυθικός Κέφαλος που ήταν ο γενάρχης του γένους των Κεφαλιδών στην Αττική είναι ο άνθρωπος που υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος Βασιλιάς της Κεφαλονιάς και της έδωσε το όνομα του. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πηγές στην Ελληνική μυθολογία για τον Κέφαλο. Από διάφορες πηγές μαθαίνουμε ότι ήταν γιός του Ερμή ή κατά άλλους του Αίολου ή του βασιλιά της Φωκίδας, Δηίωνα. Όταν σκότωσε κατά λάθος τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, εξορίστηκε από τον Άρειο Πάγο. Κατά άλλους ο Κέφαλος εξαγνίστηκε για το φόνο από τους Θηβαίους και έτσι βρέθηκε στη σημερινή Κεφαλονιά ακολουθώντας τον Αμφιτρύωνα στην εκστρατεία του ενάντια στον Πτερέλαο. Εκεί ο Κέφαλος έδιωξε τους Τηλεβόες και εγκαταστάθηκε στο νησί. Απόκτησε πολλούς γίους. Τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο που ίδρυσαν ο καθένας μια πόλη και τον Αρκείσιο που ήταν ο πατέρας του Λαέρτη και παππούς του ομηρικού Οδυσσέα. Είναι γνωστός επίσης ο μύθος της αρπαγής του Κέφαλου από την Ηώ που τον καταδίωξε μέχρι τη Συρία για να ενωθεί μαζί του. Παρ’ όλες τις αμφιβολίες που υπάρχουν για το ποιο μέρος του Ιόνιου είναι η ομηρική Ιθάκη, το σίγουρο είναι ότι η σημερινή Κεφαλονιά και η Ιθάκη ανήκαν στο βασίλειο του Πολυμήχανου κοσμοξακουσμένου Οδυσσέα.
Είναι εκπληκτικό πως μπλέκονται οι ιστορίες στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Αυτές οι ιστορίες για θεούς, ημίθεους και ήρωες που διαπλέκονται σε κύκλους που αντανακλούν ταραγμένες εποχές για τον ελλαδικό χώρο. Εποχές άγριες γεμάτες ανακατατάξεις. Η ελληνική μυθολογία είναι τόσο ποιητική και γεμάτη φαντασία, όσο που εμπεριέχει και σπέρματα ιστορικής αλήθειας, για μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμη η ιστορία.
Για το πως έφτασε ο Κέφαλος στη Κεφαλονιά, βρίσκουμε πληροφορίες στο μυθολογικό κύκλο του μεγαλύτερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή. Προπάππους του Ηρακλή ήταν ο Περσέας, ο γιός του Δία και της Δανάης. Ο Περσέας παντρεύτηκε την Ανδρομέδα και βασίλεψε στην Τίρυνθα και τις Μυκήνες και απόκτησε μια κόρη, τη Γοργοφόνη και πέντε γιούς τον Αλκαίο, τον Σθένελο, τον Έλειο, τον Μήστορα και τον Ηλεκτρίωνα. Ο Μήστορας είχε μια κόρη, την Ιπποθόη που άρεσε στο θεό Ποσειδώνα. Την άρπαξε λοιπόν ο θεός και την πήγε στα νησιά Εχινούσες. Ενώθηκε μαζί της και από την ένωση τους γεννήθηκε ο Τάφιος. Ο Τάφιος με τη σειρά του απόκτησε και αυτός ένα παιδί, τον Πτερέλαο. Ο Τάφιος ονόμασε τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που εποίκησε Τάφιους ή Τηλεβόες. Ο γιός του ο Πτερέλαος απόκτησε έξι γιούς που όταν μεγάλωσαν και έμαθαν τη βασιλική τους καταγωγή αποφάσισαν να εκστρατεύσουν στις Μυκήνες ώστε να διεκδικήσουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα. Εκείνο το καιρό βασίλευε ο θείος τους Ηλεκτρίωνας, που τους τα αρνήθηκε με άσχημο τρόπο. Έτσι τα παλληκάρια του Πτερέλαου άρπαξαν τα γελάδια του Ηλεκτρίωνα και ξεκίνησαν να μπούν στα πλοία να γυρίσουν στα νησιά τους. Τους πρόλαβαν όμως οι γιοί του Ηλεκτρίωνα και έτσι στη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν όλοι εκτός από έναν από κάθε πλευρά. Ο Λικύμνιος που ήταν πολύ μικρός για να συμμετέχει και είχε μείνει με τον πατέρα του και την αδερφή του την Αλκμήνη και ο Ευήρης από τους γιούς του Πτερέλαου, που και αυτός ήταν μικρούλης και τον είχαν αφήσει να φυλάει τα πλοία. Αλκμήνη είπα; Σας λέει τίποτε το όνομα; Μα φυσικά είναι η μαμά του Ηρακλή!
Οι Τάφιοι που γλύτωσαν στη συμπλοκή, φόρτωσαν άρον άρον όσα γελάδια είχαν καταφέρει να αρπάξουν και γύρισαν στα νησιά τους. Όμως ο Ηλεκτρίωνας το πήρε βαριά το ζήτημα και ήθελε να εκδικηθεί τους Τάφιους (για τον θάνατο των γιών του ή για τα κλεμένα γελάδια; δεν είμαι σίγουρος). Έτσι προετοιμάστηκε να εκστρατεύσει με τη σειρά του, όμως κατά τη προετοιμασία από μια παρεξήγηση, κατά λάθος, πάνω σε μια κακιά στιγμή, τον σκότωσε ο ανιψιός του ο Αμφιτρύωνας, ο γιός του Αλκαίου. Όπως και να έχει, ο άλλος θείος, ο Σθένελος, αφορμή έψαχνε να διώξει το ανηψάκι του από την Αργολίδα (όσοι λιγότεροι διεκδικητές του θρόνου τόσο το καλύτερο). Τι να κάνει ο Αμφιτρύωνας! Μαζί με την αδερφή του την Περιμήδη, την Αλκμήνη και τον Λίκυμνο, βρέθηκαν στη Θήβα του Κρέοντα που παρόλα τα άσχημα που του σέρνει η μυθολογία, ήταν τελικά πολύ φιλόξενος. Καθώς το ίδιο διάστημα πρόσφερε άσυλο και εξαγνισμό και σε έναν άλλον κατα λάθος δολοφόνο, τον Κέφαλο, που είχε σκοτώσει κατά λάθος τη γυναίκα του και είχε διωχθεί από την Αττική. Ο Αμφιτρίων είχε δεν είχε, τα έριξε στη ξαδέρφη του την Αλκμήνη, η οποία συμφώνησε υπό έναν όρο. Να πάρει ο Αμφιτρύωνας εκδίκηση για τον θάνατο των αδερφών της, πολεμώντας τους Τάφιους-Τηλεβόες.
Ο Αμφιτρύωνας άρχισε να αναζητεί συμμάχους για την εκστρατεία και βρήκε αρκετούς. Πήγαν μαζί του Λοκροί, Φωκείς, Θηβαίοι, ο θείος του ο Έλειος από το Έλος του Άργους και φυσικά ο Κέφαλος. Έφτασαν λοιπόν με τα πλοία τους στα νησιά των Τηλεβόων, αλλά παρόλες τις επιθέσεις δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς ο Πτερέλαος ήταν αθάνατος και ανίκητος χάρη σε μια χρυσή τρίχα που είχε στα μαλλιά του, δώρο του παππού Ποσειδώνα. Όμως τελικά τον πρόδωσε η κόρη του Κομαιθώ, που του έκοψε τη τρίχα ενώ κοιμόταν. Έτσι νικήθηκαν οι Τηλεβόες και τα νησιά μοιράστηκαν στον Κέφαλο και στον Έλειο.
Πίσω στη Θήβα ενώ γινόταν η εκστρατεία, ο Δίας από ψηλά είδε την Αλκμήνη και του καλάρεσε (και ποια δεν καλάρεσε στον Δία). Βέβαια αυτή τη φορά ήταν λίγο διαφορετικά γιατί ήθελε μαζί της να αποκτήσει ένα γιό, τον πιο δυνατό και πιο γενναίο ανάμεσα στους ανθρώπους. Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία ενώ έλειπε ο Αμφιτρύωνας να παρουσιαστεί στην Αλκμήνη με τη μορφή του, ενώ γύρω του έβρεχε χρυσή βροχή. Ξεγέλασε λοιπόν την Αλκμήνη καθώς της διηγήθηκε και όλα τα καθέκαστα της εκστρατείας, την εκδίκηση και τη νίκη. Μάλιστα για να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα της ένωσης τους, παρακάλεσε τον Ήλιο να μη βγει για τρείς μέρες. Γι’ αυτό ο Ηρακλής που γεννήθηκε από αυτή τη τριπλή νύχτα ονομάζονταν και τριέσπερος ή τρισέληνος. Μετά το τέλος της νύχτας γύρισε και ο Αμφιτρύωνας νικητής και τροπαιούχος. Που μπερδεύτηκε με αυτά που του έλεγε η Αλκμήνη και κατέφυγε στον Μάντη Τειρεσία που του τα ξεκαθάρισε. Η Αλκμήνη θα γεννούσε τον Ηρακλή που ήταν γιός του Δία και τον Ιφικλή που ήταν γιός δικός του, κατά μια νύχτα νεότερος. Και έζησαν όλοι ευτυχισμένοι. Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε ότι όλα αυτά ήταν στημένα από τον Δία, ώστε να βρει την ευκαιρία να ξεμοναχιάσει την Αλκμήνη και να γεννηθεί ο μεγαλύτερος Ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Όπως και να είναι η Κεφαλονιά απόκτησε το όνομα της από τον Κέφαλο και το όνομα ενός Δήμου της από τον θείο Έλειο.