Η Μεγαλόνησος Κρήτη
Σε αυτές εδώ τις ιστοσελίδες του ellinikanisia.gr θα βρείτε πληροφορίες και φωτογραφίες για το μεγαλύτερο ελληνικό νησί την Κρήτη καθώς και τα νησάκια που την περιτριγυρίζουν. Την Γαύδο που είναι το μεγαλύτερο από αυτά και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αλλά και όλα τα μικρότερα. Εδώ θα βρείτε άρθρα και αφιερώματα και στους 4 νομούς της Κρήτης ή μάλλον για τα να τα λέμε σωστά, στις περιφερειακές ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου. Στις ιστοσελίδες για την Κρήτη θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε κάθε πληροφορία που αφορά τον τόπο και τους ανθρώπους του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του. Όλα αυτά που έχουν κάνει τη Κρήτη τόσο ξεχωριστή.
Η Κρήτη είναι ένας τόπος υπέροχος και αυτάρκης. Διαθέτει μοναδικά τοπικά προϊόντα και δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας που έχουν αναδειχθεί τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η κρητική κουζίνα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της. Η Κρήτη είναι επίσης ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, χάρη στο καταπληκτικό φυσικό της περιβάλλον, τις αξιόλογες υποδομές αλλά και την εξαιρετική πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την πλούσια ιστορία και ότι η Κρήτη διαθέτει στον τουριστικό της χάρτη εκτός από τις υπέροχες παραλίες ή τα υπερπολυτελή της ξενοδοχεία και πάνω από 100 αρχαίες πόλεις, ανάμεσα τους και τις πόλεις του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού και Ελληνικού πολιτισμού, του Μινωικού.
Κρήτη Γεωγραφία
Η Κρήτη είναι ελληνικό νησί και γεωγραφικό-διοικητικό διαμέρισμα της Ελλάδας που περιλαμβάνει τους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων στους οποίους περιλαμβάνονται και μερικά μικρότερα νησιά όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, το Γαιδουρονήσι (η Χρυσή), το Κουφονήσι, Άγιοι πάντες, Δίας, Σούδα, Σπιναλόγκα και άλλα.
Η Κρήτη είναι το πρώτο σε μέγεθος ελληνικό νησί, το πέμπτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου και το εντέκατο της Ευρώπης. Είναι το 8ο σε έκταση ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 601.130 κατοίκους.
Το ανάγλυφο της Κρήτης είναι κατα βάση ορεινό και ολόκληρο το νησί το διατρέχει μια συνεχής οροσειρά που σε κάποια σημεία χαμηλώνει. Οι ψηλότεροι όγκοι της Κρητικής οροσειράς είναι δυτικά τα λευκά όρη με ψηλότερη κορυφή τα 2.452 μέτρα, στη μέση ο Ψηλορείτης ή Ήδη με ψηλότερη κορυφή τα 2.456 μέτρα και ανατολικά η Δίκτυ ή Λασιθιώτικα βουνά με ψηλότερη κορυφή στα 2.141 μέτρα. Τα βουνά της Κρήτης αποτελούνται κυρίως από ασβεστόλιθους και σχιστόλιθους και χαρακτηρίζονται από τις απότομες πλαγιές τους που χωρίζονται συχνά από βαθιά φαράγγια. Οι πεδιάδες είναι μικρές και η μεγαλύτερη είναι η πεδιάδα της Μεσσαράς στο νότιο μέρος.
Η βόρεια ακτή της Κρήτης είναι διαμελισμένη σε πολλούς μικρούς και μεγαλύτερους κόλπους και είναι πιο επίπεδη ενώ η νότια ακτή είναι πιο απόκρημνη. Η Κρήτη βρέχεται βόρεια από το Κρητικό πέλαγος. Νότια από το Λιβυκό. Ανατολικά από το Καρπάθιο ή Δωδεκανησιακό και δυτικά από το νότιο άκρο του Ιόνιου. Στην βόρεια πλευρά σχηματίζονται οι μεγάλοι κόλποι, Κίσσαμου, Χανίων, Σούδας, Αλμυρού και Μιραμπέλλου.
Το υδρογραφικό δίκτυο της Κρήτης είναι φτωχό και κατανεμημένο ανάλογα με σύσταση του εδάφους και τις βροχοπτώσεις. Το μεγαλύτερο υδάτινο ρεύμα/ποτάμι είναι ο Αναποδάρης και υπάρχει και μια μικρή λίμνη, του Κουρνά στον ανατολικό Αποκόρωνα.
Το κλίμα της Κρήτης είναι γενικά εύκρατο μεσογειακό στις χαμηλές και τις παράκτιες ζώνες και ορεινό στις ψηλότερες περιοχές. Επηρεάζεται από τη θάλασσα ανάλογα με τη μορφή του εδάφους και τη απόσταση από αυτή. Θερμότερο τμήμα είναι το ανατολικό και το νότιο, ενώ ζεστές είναι και οι βόρειες παράκτιες περιοχές, δροσερές όμως την περίοδο των μελτεμιών.